fbpx
+359 882 25 05 95
Русе, България
OneXTleveLOneXTleveLOneXTleveL

6 стъпки които ще ви помогнат да ускорите вашият WordPress сайт

boost-site

Знаете ли, че ако на вашият WordPress сайт му отнема повече от 2 секунди да зареди, около 47% от посетителите ще напуснат, без да чакат?

2 секунди е много малко време – дори да посегнете към чашата с кафе на бюрото и да отпиете от нея ще отнеме повече време. Така че, ако сайтът ви отнема много време да зареди, той ще отпадне от класацията на Google или никога няма да спечели класиране на първо място.

В тази статия ще преминем през няколко лесни корекции, за да направим сайта ви по-бърз и по този начин да се погрижим за вашата аудитория и в същото време да направим Google щастлив.

За целта не се нуждаете от специални технически умения или пък да можете да програмирате, но за сметка на това ще намалите времето си за зареждане наполовина или повече.

  1. Почистване на ненужни плъгини

Инсталирането на плъгини в WordPress е пристрастяващо – всички знаят колко е трудно да се устои на исталирането на още един нов плъгин. Но всеки един, който инсталирате, ще допринесе за общото време за зареждане на вашия сайт.

Тоест, колкото повече плъгини имате, толкова по-бавен става вашият сайт.

Как да се справим? Просто прегледайте още веднъж всички иснталирани плъгини, които имате и премахнете всичко, което не е от изключителна важност за вашият сайт. Само тази стъпка може да съкрати наполовина времето ви за зареждане.

  1. Изтриране на плъгините с ниска производителност

Премахването на плъгини, които не използвате, е първа стъпка. Втора стъпка е премахването на плъгините, които са твърде бавни и намирането на алтернативи на тях.

Как да разберете кои плъгини са бавни? Като цяло има 5 вида приставки, които влияят силно на ефективността на вашия уебсайт: плъгини за сигурност, плъгини за backup, форми за контакт, SEO плъгини и такива за електронна търговия.

Тук шансовете да подобрите скоростта е като потърсите по-ефективни версии на някой от тези плъгини.

  1. Кеширащ плъгин

Кеширането е доста сложна и скучна тема, така че няма да навлизаме в подробности, но единственото нещо, което трябва да знаем на този етап е, че кеширането помага на вашия сървър, като отделя част от натоварването от WordPress и по този начин позволява сайтовете да бъдат зареждани по-бързо.

Кеширането прави чудеса – той може да ускори времето за зареждане на вашият сайт от 2,4 секунди до 0,9 секунди. И въпреки, че е техническо нещо, той може да бъде активиран чрез един простичък плъгин.  Пример за такъв е W3 Total Cache.

Повечето плъгини имат много опции и възможности за персонализиране. Въпреки това, веднага след активирането им, те започват да работят с настройките си по подразбиране, без да се изисква въвеждане от ваша страна. Ако имате желание и нужните умения можете да се разровите из настройките, ако не просто активирайте приставката и я оставете да работи на автопилот.

  1. Оптимизиране на базата данни

„Оптимизиране“ и „база данни“ звучат като плашещи думи. В случая не е така – тук оптимизирането на база данни на вашият WordPress сайт става отново чрез плъгин.

Пример за такъв е WP-Optimize. Отново го инсталирайте и активирайте и след това го оставете да оптимизира вашата база данни с автопилот, можете лесно да го направите като просто следвате инструкциите на екрана.

  1. Не дръжте плъгините си активирани през цялото време

Плъгините за WordPress забавят вашия сайт само когато са активни.

Някои от тях, например, трябва само да останат активни за няколко минути всяка седмица – за да могат да си вършат работата – и след това можете да ги деактивирате отново.

Пример за такива са:

  • Плъгини за оптимизиране на вашата база данни
  • Плъгини за проверки на прекъснати връзки (Broken link checkers)
  • Плъгини за оптимизиране на съдържанието и проследяване на социалните медии.
  1. Деактивирайте pingbacks и trackbacks (връзки от други сайтове)

Това са два основни компонента на WordPress, които ви предупреждават всеки път, когато вашият блог или страница получат връзка към него от друг сайт. Звучи полезно, но има и неща като Google Webmaster Tools и други услуги, с които да проверявате връзките към вашият сайт.

Поддържането на pingbacks и trackbacks също може да постави нежелано напрежение върху ресурсите на вашия сървър. Тази функционалност също така е използвана като уязвимост при извършването на DDoS атаки.

Можете да го изключите изцяло в WP-Admin / Settings / Discussion. Просто премахнете отметката „Разрешаване на известия за връзки от други блогове (pingbacks и trackbacks)“.

Оставете коментар

bg_BG