fbpx
+359 882 25 05 95
Русе, България
OneXTleveLOneXTleveLOneXTleveL

Съвети за подобряване на UX на вашия уебсайт

user-experience

Потребителското изживяване (UX) обхваща както основното, така и задълбоченото разбирането на нуждите, очакванията и способностите на потребителите, както и хармонизирането на тези знания с целите на уебсайта. По друг начин казано UX е е комбинацията от взаимодействието и възприятието на потребителите с целият набор от инструменти които вашият сайт притежава.

В наши дни, тъй като технологиите бързо се развиват, очакванията на потребителите, посещаващи вашия уебсайт, се развиват заедно с тях. Уебсайт с добър UX дизайн има голям потенциал да бъде мощен маркетингов инструмент.

Ето защо в тази статия ще наблегнем на факторите, които влияят пряко върху UX дизайна, заедно с няколко важни съвето как да подобрите вашият сайт.

  1. Използваемост – лесният за навигиране уебсайт има по-висока посещаемост. Затова е много важно уебсайтът ви да е проектиран така, че да бъде лесен за ползване и с адаптивен дизайн.
  1. Привлекателност – фоновият дизайн на вашия уеб сайт не може да бъде пренебрегнат. Всички обичат красиви сайтове и колкото по-добър дизайн имате, толкова по-голям брой посетители ще привлечет.
  1. Правдоподобност – Хората рядко оспорват факти, които получават от уебсайтове като Wikipedia. Много е важно на сайтът си да качавате само достоверно съдържание с достъпни факти, така че то да бъде полезно. Никой не обича фалшиви новини, макар напослдък това да е практика за привличане на посетители и генериране на трафик към сайта – не го правете.
  1. Скорост на зареждане – един от най-важните фактори е колко бързо зарежда вашият сайт. Повече по тази тема можете да прочетете в тази статия:
6 стъпки които ще ви помогнат да ускорите вашият WordPress сайт

Бавно зареждащият сайт може да отблъсне голяма част от потребителите. Добра практика е когато качвате снимки на уебсайта си, да използвате софтуер за намаляване на техният размер или преформатиране в подходящ формат за качване онлайн. Големите снимки са един от факторите, който най-много допринася за времето за зареждане на вашият сайт, така че имайте ги предвид.

  1. Разбиране на нуждите на потребителя – при проектирането на юзър френдли уебсайтове трябва да се правят задълбочени проучвания върху конкретната целева група. Тези изследвания са важни, тъй като помагат да се стесни кръга на предпочитанията за съдържание, което потребителите искат да виждат.

Например един сайт за дамски дрехи трябва да се фокусира върху предпочи

  1. Цвят на фона – въпреки че изглежда тривиално, изследванията показват, че цветът на фона, особено белият, увеличава вниманието на потребителите с близо 20%. Освен това шрифтът на текста трябва да е достатъчно четлив дори за потребители с увреждания на зрението. А ако трябва да добавяте снимки, уверете се, че са с добро качество и лесни за разбиране.
  1. Подходящ дизайн – за да организирате уебсайта си, трябва да използвате хипервръзки, булети и добре проектирани заглавия. Хипервръзките помагат да пренасочите потребителите към конкретни теми или съдържание. Когато потребителите преминават през съдържанието на вашия уебсайт, първото и най-важно нещо, което срещат, са заглавията. Лошо заглавие автоматично ще обезкуражи потребителите да продължат по-нататък, но добре проектираното заглавие ще ги привлече.

В заключение това са някой от нещата които можете да направите за да оптимизирате вашият уебсайт.

Оставете коментар

bg_BG